Politika privatnosti

Ažurirano 28. svibnja 2022.

Ova obavijest o privatnosti za STARTICA, obrt za usluge, vl. Andrea Tomić (posluje kao Startica, obrt za usluge), opisuje kako i zašto bismo mogli prikupljati, pohranjivati, koristiti i/ili obrađivati vaše podatke kada koristite naše usluge („Usluge“), na primjer kada:

 • Posjetite našu web stranicu na https://startica.hr ili bilo koju našu web stranicu koja je povezana s ovom obavijesti o privatnosti
 • Surađujte s nama na druge povezane načine, uključujući bilo koju prodaju, marketing ili događaje

Pitanja ili nedoumice? Čitanje ove obavijesti o privatnosti pomoći će vam da razumijete svoja prava i izbore privatnosti. Ako se ne slažete s našim pravilima i praksom, molimo vas da ne koristite naše usluge. Ako i dalje imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, obratite nam se na info@startica.hr

 1. KOJE PODATKE PRIKUPLJAMO?

Osobni podaci koje nam dajete

Ukratko: Prikupljamo osobne podatke koje nam dajete.

Osobne podatke koje nam dobrovoljno dajete prikupljamo kada izrazite interes za dobivanje informacija o nama ili našim proizvodima i Uslugama, kada sudjelujete u aktivnostima na uslugama ili na nas kontaktirate na drugi način.

Osobne podatke koje ste dali: Osobni podaci koje prikupljamo ovise o kontekstu vaših interakcija s nama i uslugama, izborima koje donosite te proizvodima i značajkama koje koristite. Osobni podaci koje prikupljamo mogu uključivati sljedeće:

 • imena
 • telefonski brojevi
 • adrese e-pošte
 • poštanske adrese
 • podaci o kontaktu ili provjeri autentičnosti

Osjetljive informacije: Ne obrađujemo osjetljive informacije.

Svi osobni podaci koje nam pružite moraju biti istiniti, potpuni i točni te nas morate obavijestiti o svim promjenama takvih osobnih podataka.

Podaci koji se automatski prikupljaju

Ukratko: Neke informacije, kao što su adresa internetskog protokola (IP) i/ili karakteristike preglednika i uređaja, prikupljaju se automatski kada posjetite naše Usluge.

Automatski prikupljamo određene podatke kada posjećujete Usluge, koristite ih ili se krećete njima. Ti podaci ne otkrivaju vaš specifičan identitet (kao što su vaše ime ili podaci za kontakt), ali mogu uključivati podatke o uređaju i upotrebi, kao što su vaša IP adresa, karakteristike preglednika i uređaja, operativni sustav, jezične postavke, URL-ovi koji upućuju, naziv uređaja, država, lokacija, informacije o tome kako i kada koristite naše Usluge i druge tehničke informacije. Te su informacije prije svega potrebne za održavanje sigurnosti i rada naših Usluga te za našu internu analitiku i potrebe izvješćivanja.

Kao i mnoge tvrtke, i mi prikupljamo informacije putem kolačića i sličnih tehnologija.

Podaci koje prikupljamo uključuju:

 • Podaci zapisnika i korištenja.  Podaci o zapisivanju i korištenju povezani su s uslugom, dijagnostikom, upotrebom i performansama koje naši poslužitelji automatski prikupljaju kada pristupite našim Uslugama ili ih koristimo, a koje bilježimo u datoteke zapisnika. Ovisno o načinu na koji komunicirate s nama, ovi podaci zapisnika mogu uključivati vašu IP adresu, podatke o uređaju, vrstu preglednika te postavke i informacije o vašoj aktivnosti u Uslugama (kao što su oznake datuma/vremena povezane s vašom upotrebom, pregledane stranice i datoteke, pretraživanja i druge radnje koje poduzimate, kao što su značajke koje koristite), informacije o događajima uređaja (kao što su aktivnost sustava,  izvješća o pogreškama (koja se ponekad nazivaju i “izvatci rušenja”) i hardverske postavke).
 • Podaci o uređaju.  Prikupljamo podatke o uređaju kao što su podaci o vašem računalu, telefonu, tabletu ili drugom uređaju koji koristite za pristup Uslugama. Ovisno o korištenom uređaju, ti podaci o uređaju mogu uključivati podatke kao što su vaša IP adresa (ili proxy poslužitelj), identifikacijski brojevi uređaja i aplikacije, lokacija, vrsta preglednika, model hardvera, davatelj internetskih usluga i / ili mobilni operater, operativni sustav i informacije o konfiguraciji sustava.
 • Podaci o lokaciji.  Prikupljamo podatke o lokaciji, kao što su podaci o lokaciji vašeg uređaja, koji mogu biti precizni ili neprecizni. Koliko podataka prikupljamo ovisi o vrsti i postavkama uređaja koji koristite za pristup Uslugama. Na primjer, možemo koristiti GPS i druge tehnologije za prikupljanje geolokacijskih podataka koji nam govore o vašoj trenutnoj lokaciji (na temelju vaše IP adrese). Možete isključiti mogućnost da nam dopustite prikupljanje tih podataka odbijanjem pristupa podacima ili onemogućavanjem postavki lokacije na vašem uređaju. Međutim, ako odlučite odustati, možda nećete moći koristiti određene aspekte Usluga.
 1. KAKO OBRAĐUJEMO VAŠE PODATKE?

Ukratko: Obrađujemo vaše podatke kako bismo pružili, poboljšali i upravljali našim uslugama, komunicirali s vama, radi sigurnosti i sprječavanja prijevara te kako bismo bili u skladu sa zakonom. Vaše podatke možemo obrađivati i u druge svrhe uz vaš pristanak.

Vaše osobne podatke obrađujemo iz različitih razloga, ovisno o tome kako komunicirate s našim Uslugama, uključujući:

 • Pružanje i olakšavanje isporuke usluga korisniku. Vaše podatke možemo obraditi kako bismo vam pružili traženu uslugu.
 • Odgovaranje na upite korisnika / podrška korisnicima. Možemo obraditi vaše podatke kako bismo odgovorili na vaše upite i riješili sve potencijalne probleme koje biste mogli imati sa traženom uslugom.
 • Da vam pošaljemo administrativne podatke. Vaše podatke možemo obrađivati kako bismo vam poslali podatke o našim proizvodima i uslugama, promjenama naših uvjeta i pravila te drugim sličnim informacijama.
 • Da biste ispunili i upravljali svojim narudžbama.  Vaše podatke možemo obrađivati kako bismo ispunili i upravljali vašim narudžbama i plaćanjima izvršenim putem Usluga.
 • Spasiti ili zaštititi vitalni interes pojedinca.  Vaše podatke možemo obrađivati kada je to potrebno kako bismo spasili ili zaštitili vitalni interes pojedinca, primjerice spriječiti štetu.
 1. NA KOJE SE PRAVNE OSNOVE OSLANJAMO ZA OBRADU VAŠIH PODATAKA?

Ukratko: Vaše osobne podatke obrađujemo samo kada smatramo da je to potrebno i imamo valjan pravni razlog (tj. pravnu osnovu) da to učinimo prema važećem zakonu, kao što je to slučaj s vašim pristankom, za poštivanje zakona, pružanje usluga za sklapanje ili ispunjavanje naših ugovornih obveza, zaštitu vaših prava ili za ispunjavanje naših legitimnih poslovnih interesa.

Ako se nalazite u EU-u ili Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj se odjeljak odnosi na vas.

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) i UK GDPR zahtijevaju od nas da objasnimo valjane pravne osnove na koje se oslanjamo kako bismo obradili vaše osobne podatke. Kao takvi, možemo se osloniti na sljedeće pravne osnove za obradu vaših osobnih podataka:

 • Pristanak. Vaše podatke možemo obraditi ako ste nam dali dopuštenje (tj. pristanak) za korištenje vaših osobnih podataka u određenu svrhu. Pristanak možete povući u bilo kojem trenutku. Kliknite ovdje da biste saznali više.
 • Izvršenje ugovora.  Vaše osobne podatke možemo obrađivati kada smatramo da je potrebno ispuniti naše ugovorne obveze prema vama, uključujući pružanje naših usluga ili na vaš zahtjev prije sklapanja ugovora s vama.
 • Zakonske obveze.  Vaše podatke možemo obrađivati tamo gdje smatramo da je to potrebno za poštivanje naših zakonskih obveza, kao što je suradnja s tijelom za provedbu zakona ili regulatornom agencijom, ostvarivanje ili obrana naših zakonskih prava ili otkrivanje vaših podataka kao dokaza u parnicama u koje smo uključeni.
 • Vitalni interesi.  Vaše podatke možemo obrađivati tamo gdje smatramo da je potrebno zaštititi vaše vitalne interese ili vitalne interese treće strane, kao što su situacije koje uključuju potencijalne prijetnje sigurnosti bilo koje osobe.

Ako se nalazite u Kanadi, ovaj se odjeljak odnosi na vas.

Vaše podatke možemo obrađivati ako ste nam dali posebno dopuštenje (tj. izričiti pristanak) za korištenje vaših osobnih podataka u određenu svrhu ili u situacijama u kojima se vaše dopuštenje može zaključiti (tj. implicirani pristanak). Pristanak možete povući u bilo kojem trenutku. Kliknite ovdje da biste saznali više.

U nekim iznimnim slučajevima, prema važećem zakonu može nam biti zakonski dopušteno obrađivati vaše podatke bez vašeg pristanka, uključujući, na primjer:

 • Ako je naplata očito u interesu pojedinca i pristanak se ne može pravodobno dobiti
 • Za istrage i otkrivanje i sprečavanje prijevara
 • Za poslovne transakcije pod uvjetom da su ispunjeni određeni uvjeti
 • Ako je sadržana u izjavi svjedoka i naplata je potrebna za procjenu, obradu ili podmirenje zahtjeva za osiguranje
 • Za identifikaciju ozlijeđenih, bolesnih ili preminulih osoba i komunikaciju s najbližom rodbinom
 • Ako imamo opravdane razloge vjerovati da je pojedinac bio, jest ili može biti žrtva financijskog zlostavljanja
 • Ako je razumno očekivati prikupljanje i korištenje uz pristanak ugrozilo bi dostupnost ili točnost informacija, a prikupljanje je razumno u svrhe povezane s istragom kršenja sporazuma ili kršenja zakona Kanade ili pokrajine
 • Ako je otkrivanje potrebno u skladu sa sudskim pozivom, nalogom, sudskim nalogom ili pravilima suda koja se odnose na izradu evidencije
 • Ako ga je pojedinac proizveo tijekom svog zaposlenja, poslovanja ili profesije, a zbirka je u skladu sa svrhom za koju su informacije proizvedene
 • Ako je zbirka namijenjena isključivo novinarskim, umjetničkim ili književnim svrhama
 • Ako su informacije javno dostupne i određene propisima
 1. KADA I S KIM DIJELIMO VAŠE OSOBNE PODATKE?

Ukratko: Informacije možemo dijeliti u određenim situacijama opisanim u ovom odjeljku i / ili sa sljedećim trećim stranama.

Možda ćemo morati podijeliti vaše osobne podatke u sljedećim situacijama:

 • Poslovni transferi.  Vaše podatke možemo dijeliti ili prenositi u vezi s bilo kojim spajanjem, prodajom imovine tvrtke, financiranjem ili stjecanjem cijelog ili dijela našeg poslovanja ili tijekom pregovora o bilo kojem spajanju, prodaji imovine tvrtke, financiranju ili preuzimanju cijelog ili dijela našeg poslovanja drugoj tvrtki.
 • Podružnice. Vaše podatke možemo podijeliti s našim podružnicama, u kojem slučaju ćemo od tih podružnica zahtijevati da poštuju ovu obavijest o privatnosti. Podružnice uključuju našu matičnu tvrtku i sve podružnice, partnere u zajedničkom ulaganju ili druge tvrtke koje kontroliramo ili koje su pod zajedničkom kontrolom kod nas.
 • Poslovni partneri.  Vaše podatke možemo podijeliti s našim poslovnim partnerima kako bismo vam ponudili određene proizvode, usluge ili promocije.
 1. KORISTIMO LI KOLAČIĆE I DRUGE TEHNOLOGIJE PRAĆENJA?

Ukratko: Možemo koristiti kolačiće i druge tehnologije praćenja za prikupljanje i pohranu vaših podataka.

Možemo koristiti kolačiće i slične tehnologije praćenja (poput web svjetionika i piksela) za pristup ili pohranu podataka. Konkretne informacije o tome kako koristimo takve tehnologije i kako možete odbiti određene kolačiće navedene su u našoj Obavijesti o kolačićima.

 1. KOLIKO DUGO ČUVAMO VAŠE PODATKE?

Ukratko: Vaše podatke čuvamo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjavanje svrha navedenih u ovoj obavijesti o privatnosti, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

Vaše osobne podatke čuvat ćemo samo onoliko dugo koliko je to potrebno u svrhe navedene u ovoj obavijesti o privatnosti, osim ako je zakonom potrebno ili dopušteno dulje razdoblje čuvanja (kao što su porez, računovodstvo ili drugi zakonski zahtjevi). Nikakva svrha u ovoj obavijesti neće zahtijevati da vaše osobne podatke čuvamo dulje od 90 dana.

Kada nemamo stalnu legitimnu poslovnu potrebu za obradom vaših osobnih podataka, ili ćemo izbrisati ili anonimizirati takve podatke ili, ako to nije moguće (na primjer, jer su vaši osobni podaci pohranjeni u arhivama sigurnosnih kopija), tada ćemo sigurno pohraniti vaše osobne podatke i izolirati ih od bilo kakve daljnje obrade dok brisanje ne bude moguće.

 1. KAKO ČUVAMO VAŠE PODATKE?

Ukratko: Cilj nam je zaštititi vaše osobne podatke kroz sustav organizacijskih i tehničkih sigurnosnih mjera.

Proveli smo odgovarajuće i razumne tehničke i organizacijske sigurnosne mjere osmišljene za zaštitu sigurnosti svih osobnih podataka koje obrađujemo. Međutim, unatoč našim zaštitnim mjerama i naporima da osiguramo vaše podatke, nijedan elektronički prijenos putem Interneta ili tehnologije pohrane informacija ne može biti zajamčeno 100% siguran, tako da ne možemo obećati ili jamčiti da hakeri, cyber kriminalci ili druge neovlaštene treće strane neće moći pobijediti našu sigurnost i nepravilno prikupljati, pristupati, krasti ili mijenjati vaše podatke. Iako ćemo dati sve od sebe da zaštitimo vaše osobne podatke, prijenos osobnih podataka na i s naših Usluga na vlastitu je odgovornost. Uslugama biste trebali pristupiti samo u sigurnom okruženju.

 1. KOJA SU VAŠA PRAVA NA PRIVATNOST?

Ukratko: u nekim regijama, kao što su Europski gospodarski prostor (EGP), Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Kanada, imate prava koja vam omogućuju veći pristup i kontrolu nad vašim osobnim podacima. U bilo kojem trenutku možete pregledati, promijeniti ili ukinuti svoj račun.

U nekim regijama (kao što su EGP, Velika Britanija i Kanada) imate određena prava prema primjenjivim zakonima o zaštiti podataka. To može uključivati pravo (i) zatražiti pristup i dobiti kopiju vaših osobnih podataka ii. zatražiti ispravak ili brisanje; iii. ograničavanje obrade vaših osobnih podataka; i iv. ako je primjenjivo, na prenosivost podataka. U određenim okolnostima također možete imati pravo prigovora na obradu vaših osobnih podataka. Takav zahtjev možete podnijeti tako da nas kontaktirate pomoću podataka za kontakt navedenih u odjeljku „KAKO NAS MOŽETE KONTAKTIRATI U VEZI S OVOM OBAVIJESTI?“ ispod.

Razmotrit ćemo i postupiti po bilo kojem zahtjevu u skladu s važećim zakonima o zaštiti podataka.

Ako se nalazite u EGP-u ili Ujedinjenoj Kraljevini i smatrate da nezakonito obrađujemo vaše osobne podatke, također imate pravo žaliti se lokalnom nadzornom tijelu za zaštitu podataka. Njihove kontakt podatke možete pronaći ovdje: https://ec.europa.eu/justice/data-protection/bodies/authorities/index_en.htm.

Ako se nalazite u Švicarskoj, kontakt podaci za tijela za zaštitu podataka dostupni su ovdje: https://www.edoeb.admin.ch/edoeb/en/home.html.

Povlačenje vaše privole: Ako se oslanjamo na vaš pristanak za obradu vaših osobnih podataka, koji mogu biti izričiti i / ili implicirani pristanak, ovisno o važećem zakonu, imate pravo povući svoj pristanak u bilo kojem trenutku. Svoju privolu možete povući u bilo kojem trenutku tako da nas kontaktirate pomoću podataka za kontakt navedenih u odjeljku KAKO NAS MOŽETE KONTAKTIRATI U VEZI S OVOM OBAVIJESTI?“ ispod.

Međutim, imajte na umu da to neće utjecati na zakonitost obrade prije njezina povlačenja, niti ako to dopušta primjenjivo pravo, hoće li utjecati na obradu vaših osobnih podataka koji se provode oslanjajući se na zakonite razloge obrade koji nisu privola.

Kolačići i slične tehnologije: Većina web preglednika prema zadanim je postavkama spremna prihvatiti kolačiće. Ako želite, obično možete postaviti svoj preglednik za uklanjanje kolačića i odbijanje kolačića. Ako odlučite ukloniti kolačiće ili odbiti kolačiće, to bi moglo utjecati na određene značajke ili usluge naših Usluga. Da biste odustali od oglašavanja na temelju interesa od strane oglašivača na našim Uslugama posjetite http://www.aboutads.info/choices/.

Ako imate pitanja ili komentare o svojim pravima na privatnost, možete nam poslati e-poštu na info@startica.hr.

 1. KONTROLE ZA ZNAČAJKE KOJE SE NE PRATE

Većina web preglednika i neki mobilni operativni sustavi i mobilne aplikacije uključuju značajku Do-Not-Track (“DNT”) ili postavku koju možete aktivirati kako biste signalizirali svoje preferencije privatnosti da se podaci o vašim aktivnostima pregledavanja na mreži ne nadziru i prikupljaju. U ovoj fazi nije dovršen jedinstveni tehnološki standard za prepoznavanje i implementaciju DNT signala. Kao takvi, trenutno ne odgovaramo na signale DNT preglednika ili bilo koji drugi mehanizam koji automatski komunicira vaš izbor da se ne prati na mreži. Ako se usvoji standard za internetsko praćenje koji moramo slijediti u budućnosti, obavijestit ćemo vas o toj praksi u revidiranoj verziji ove obavijesti o privatnosti.

 1. IMAJU LI STANOVNICI KALIFORNIJE POSEBNA PRAVA NA PRIVATNOST?

Ukratko: Da, ako ste stanovnik Kalifornije, dobivate posebna prava u vezi s pristupom vašim osobnim podacima.

Kalifornijski građanski zakonik Odjeljak 1798.83, također poznat kao zakon “Shine The Light”, dopušta našim korisnicima koji su stanovnici Kalifornije da od nas, jednom godišnje i besplatno, zatraže i dobiju informacije o kategorijama osobnih podataka (ako ih ima) koje smo otkrili trećim stranama u svrhe izravnog marketinga te imena i adrese svih trećih strana s kojima smo dijelili osobne podatke u neposredno prethodnoj kalendarskoj godini. Ako ste stanovnik Kalifornije i želite podnijeti takav zahtjev, pošaljite nam svoj zahtjev u pisanom obliku koristeći dolje navedene podatke za kontakt.

Ako ste mlađi od 18 godina, boravite u Kaliforniji i imate registrirani račun u Services, imate pravo zatražiti uklanjanje neželjenih podataka koje javno objavljujete na Uslugama. Da biste zatražili uklanjanje takvih podataka, obratite nam se pomoću dolje navedenih podataka za kontakt i uključite adresu e-pošte povezanu s vašim računom i izjavu da živite u Kaliforniji. Pobrinut ćemo se da podaci nisu javno prikazani na Uslugama, ali imajte na umu da podaci možda neće biti u potpunosti ili sveobuhvatno uklonjeni iz svih naših sustava (npr. Sigurnosne kopije itd.).

 1. AŽURIRAMO LI OVU OBAVIJEST?

Ukratko: Da, ažurirat ćemo ovu obavijest prema potrebi kako bismo ostali u skladu s relevantnim zakonima.

Ovu obavijest o privatnosti možemo povremeno ažurirati. Ažurirana verzija bit će označena ažuriranim datumom “Revidirano”, a ažurirana verzija stupit će na snagu čim bude dostupna. Ako unesemo značajne promjene u ovu obavijest o privatnosti, možemo vas obavijestiti ili istaknutim objavljivanjem obavijesti o takvim promjenama ili izravnim slanjem obavijesti. Preporučujemo vam da često pregledavate ovu obavijest o privatnosti kako biste bili obaviješteni o tome kako štitimo vaše podatke.

 1. KAKO NAS MOŽETE KONTAKTIRATI U VEZI S OVOM OBAVIJESTI?

Ako imate pitanja ili komentare o ovoj obavijesti, možete nam poslati e-poštu na info@startica.hr ili poštom na:

STARTICA, obrt za usluge, vl. Andrea Tomić

Certisa 25

Đakovo 31400

Hrvatska

 1. KAKO MOŽETE PREGLEDATI, AŽURIRATI ILI IZBRISATI PODATKE KOJE PRIKUPLJAMO OD VAS?

Na temelju primjenjivih zakona vaše zemlje, možda imate pravo zatražiti pristup osobnim podacima koje prikupljamo od vas, promijeniti te podatke ili ih izbrisati u nekim okolnostima. Da biste zatražili pregled, ažuriranje ili brisanje vaših osobnih podataka, kontaktirajte nas na info@startica.hr